3/7/07

telina si morcov

Astazi a trebuit sa plec la jumatate de ora dupa ce m-am trezit (si asta pentru ca am ignorat ceasul...), asa ca nu am avut timp sa-mi fac ceai. Mi-am preparat rapid un amestec dulce (in ultimul timp nu prea pot sa mananc altceva de dimineata, ori asta, ori fructe, ori nimic). Intr-un castron am pus o mana si jumatate de granovit peste care am turnat putina apa. Am lasat fulgii sa se inmoaie putin dupa care i-am scurs de apa si am adaugat o lingura mare de smantana, cateva nuci, fulgi de cocos si o lingurita plina plina de miere. A fost bun. Am mai mancat si vreo doua trei bucatele de ciocolata amara.

Cand m-am intors: o portocala, cateva curmale.

La sase mi-am preparat o salta delicioasa cu ajutorul blender-ului. Am facut putina maioneza la blender: am aruncat acolo trei galbenusuri crude, un praf de sare si putin ulei, le-am mixat un minut, dupa care am mai pus putin ulei, apoi iarasi am mai mixat, iar la sfarsit am adaugat in blender si o capatana mica de usturoi, am mai mixat putin si gata maioneza. Separat am dat prin mixer (blender) o telina potrivita, doi morcovi, un pastarnac, apoi am pus peste maioneza si am amestecat. Am mancat jumatate din aceasta mancare si m-am simtit saturata.
Ca desert mi-am preparat o crema intr-o cana: o lingura de smantana, jumatate de iaurt mic kefir (din lapte pasteurizat, asta e, maine sper sa gasesc lapte la tarani sa-mi fac eu iaurtul), doua lingurite de cacao, o ncua sau doua, vreo 3-4 alune crude, putin susan, o lingurita de miere si un praf de boia de ardei iute. Datorita iaurtului, crema a capatat o consistenta spumoasa, care m-a bucurat. :)

plecata toata ziua de-acasa

Din pacate pentru blogul nostru, nu prea am putut gati astazi pentru ca am fost plecata mai toata ziua. Am inceput ziua insa la fel cu apa cu lamaie si ceaiul verde, dupa care mi-am preparat un amestec de granovit cu nuca de cocos, coacaze uscate, miere, branza de vaci si smantana, cate putin din fiecare. In oras am mancat o salata greceasca, cea mai sanatoasa alternativa pe care am putut-o alege. In restul zilei ceva branza cu un rest de salata, nuci, alune, curmale, portocale.... Am baut foarte putine lichide.

Maine va fi o zi un pic mai linistita, sper ca voi reusi sa incerc sa prepar ceva din radacinoase: morcovi, patrunjel, pastarnac, telina.

3/6/07

post in locul lui Petrea

Cum Petrea a plecat astazi la Cluj si nu a putut intra decat cateva minutele pe net, m-am gandit ca ar fi tare folositor sa postez macar acest fragment de discutie de pe messenger, in care imi povestea ce a mancat. :)

petrea: dar e hard core
petrea: am taiat putina conopida dupa care o ceapa
petrea: am frecat-o cu sare
petrea: am amestecat
petrea: am pus peste impartit in trei:
petrea: un galbenus
petrea: hrean
petrea: si sos picant de casa (rosii)
petrea: si morcov iute tinut in borcan alaturi de ardei iuti
petrea: Foarte fain!!!!
petrea: dar destul de periculos pentru cei care au sensibilitati la chestii picante

3/5/07

inceput cu multa liniste

Am hotarat urmatoarea regula: de luni pana vineri incerc sa mananc 90-100% curat, sambata si duminica imi permit mai multe exceptii, paine, alimente putin gatite, cum ar fi supe, sau legume preparate in teflon, oua...

Prima zi a trecut cu destul de multa liniste, n-am reusit sa ma trezesc de dimineata cum imi propusesem dar in definitv nu le pot incepe pe toate deodata. Dupa ce m-am trezit am baut un paharel de apa plata cu lamaie stoarsa. Nutritionistii spun ca o ceasca de apa (de prefrinta calduta, cu lamaie stoarsa) dimineata pe stomacul gol ajunge direct in intestine si curata mucusul adunat in ziua precedenta. (Am citit despre asta in "Esti ceea ce mananci") Apoi mi-am facut un ceai verde tare in loc de cafea. Dupa ce-am terminat-o si cu ceaiul am plecat la gimnastica. Intrucat ma trezisem tarziu nu mi-a mai fost foame, am sarit peste micul dejun, lucru care nu mi se intampla de obicei.

Dupa gimnastica m-am dus la piata Matache spre a ma aproviziona cat de cat pentru regimul alimentar mai strict pe care mi l-am propus. Imi place la Matache pentru ca gasesc legume si fructe romanesti, mai putin tratate chimic decat celelate, precum si lactate preparate de tarani. In plus este foarte faina atmosfera de acolo. Hala este mare si sunt multi tarani si taranci cu fetze simpatice, prietenoase, iar preturile sunt mult mai scazute decat in alte parti. Asadar am cumparat telina, pastarnac, patrunjel radacina si frunze, ciuperci pleurotus si champignon, cateva rosii, seminte de dovleac, branza de capra si smantana, ceapa verde, ceaiuri de soc si tei si ceva ce nu mai incercasem: hasmatui. Credeam ca planta este patrunjel cand am pus mana pe legaturica respectiva, dar la o a doua privire mi-am dat seama ca frunzele erau mult mai mici, de asemenea aroma era foarte intensa, "asta este pentru salata" mi-a spus doamna care vindea.

De la plafar am cumparat ulei presat la rece de floarea-soarelui (7 lei litrul), granovit (4 lei) - fulgi de grau obtinuti prin presarea boabelor fara tratare termica, un pachet de 100g de coacaze uscate (2.7 lei) si seminte de floarea-soarelui neprajite decojite(3 sau 4 lei).

Intoarsa acasa mi-am preparat o salata din doua rosii, doua-trei cepe verzi, patrunjel, hasmatui, cateva seminte de floarea-soarelui, cateva ciuperci pleurotus tocate, ulei si sare (mare, neiodata). A iesit deliciosa, am iesit pe balcon si am savurat-o acolo. Am adaugat langa ea si cateva feliute de branza de capra. Mi-am spus ca voi incerca sa nu mai fac nimic altceva in timp ce mananc, fara calculator, TV sau mai stiu eu ce...Pe balcon la aer a fost foarte placut si am putut sa fiu mai atenta la culorile si la gustul ingredientelor.
Apoi mi-am preparat ceva dulce: vreo doua linguri de branza de vaci proaspata, o lingura de smantana, o lingurita de miere, 2-3 nuci maruntite, vreo 3-4 alune crude, o mana de granovit si un picut de apa plata. Am amestecat totul si am fost destul de satisafacuta de rezultat.

Intre mese am baut ceai de soc, tei si musetel neindulcit.

Mai pe seara mi-am pus pe-o farfurie cateva masline, branza, doua ciuperci si doua cepe verzi. Apoi mi-am preparat o pasta din branza de vaci, smantana, o lingurata cu varf de cacao, o lingurita de miere, putina nuca, cateva coacaze uscate si putina boia de ardei iute. Poate ca ar trebui sa mentionez aici ca nu pot fara dulciuri, asa ca mi-am zis ca nu-mi voi pune restrictii, mai ales la inceput, doar ca le voi inlocui cu unele mai sanatoase. :)

Pe la noua am baut putina cafea cu doua bucatele de ciocolata Anidor cu 73% cacao.

Daca mi se mai face foame pana ma culc voi manca o portocala, dar sper sa nu mai fie cazul.

Problemele mele: beau prea putine lichide si aici va trebui sa lucrez, sunt obisnuita cu destul de multi carbohidrati, chiar daca redusesem totusi destul de mult zaharul (inlocuit deseori cu miere) si inlocuisem faina alba cu cea neagra. Scapam destul de des la dulciuri (ciocolata, biscuiti, inghetata) si mancam orez, iar painea aproape ca nu-mi lipsea din dieta zilnica.
De mentionat de asemenea ca sunt de ceva ani vegetariana, asa ca nu am avut nici o problema cu renuntarea la carne. De asemenea nu mai consum demult sucuri, ulei rafinat, chipsuri, fast-food.

Sper sa sustin ritmul asta, ma bucur ca am inceput bine, ca ziua de astazi a fost luni, ca vremea a fost tare placuta si ca acum cerul este senin si ca in pofida poluarii se vad ceva stele pe cer.


inainte de inceput

Eu si Petrea ne-am hotarat sa jucam incepand de maine un joc, nu stim cat va dura, nu stim inca toate regulile sale, pe toate acestea le vom afla insa cu siguranta pe parcurs. Am vrea sa facem din acest blog un fel de jurnal al jocului nostru. In caz ca reuseste, probabil ca el va fi si altora de ajutor.
Regula de baza a jocului spune ca trupul nostru ar trebui sa fie templu, asa ca vom incerca sa-l facem sa devina. Mai intai de toate vom pune asadar accentul pe o alimentatie cat mai curata. Nu numai vegetarianism, ci hrana vie. Acestea vor fi urmate bineinteles si de tot felul de alte schimbari importante, despre care vom povesti.